Belysning

Bruk ikonene til høyre for å veksle mellom kategorioversikt og filtrert visning.Tradisjonelle glødepærer produserer mye usynlig infrarød stråling, altså varme. Bare 20 % av energien som brukes, stråles ut som synlig lys. Hvis du ikke har gjort det allerede, er det altså på høy tid å bytte ut ineffektive lyskilder med moderne, sparsomme typer. LED-teknikken har i mellomtiden kommet så langt at du ikke trenger å gå på akkord med funksjonaliteten.

LED-lyskilder

Velg LED-lyskilden som passer for deg, fra vårt store sortiment som du kan bruke på dine eksisterende lamper. Særlig ved lamper som står på lenge daglig, på kontoret, i verkstedet eller andre offentlige rom, lønner det seg raskt å bytte. Bruk valgmulighetene i butikken for å finne produktet du ønsker.

Sokkelvariantene

Når en lyskilde skal byttes ut, må først sokkelutformingen kontrolleres for å finne en egnet erstatnings-LED. Mens E14 og E 27 fortsatt er de vanligste, brukes GU 10-sokler først og fremst i spotlamper. B15d- og B22d-sokler er derimot svært vanlige i signallamper på automasjonsområdet.

Lysets fargetemperatur

I begynnelsen kan det kanskje virke uvanlig at lysfargen måles som fargetemperatur. En temperatur måles i enheten Kelvin. Vår erfaring viser at fargen til et legeme har mye med temperaturen å gjøre: Når man varmer opp et stykke jern, blir det først rødt og etter hvert som temperaturen stiger, gult, og ved meget høye temperaturer nesten hvitt. Denne effekten er grunnlaget for å bestemme fargetemperaturen. Det omtrentlige forløpet er det som er gjengitt i fargesystemet CIE. I daglig praksis er følgende fargetemperaturer i bruk:

Hva er lysest: lumen eller watt?

Naturlig nok kommer det an på ""lumen"", altså lysmengden som lyskilden utstråler. Lumentallet er et mål på den samlede lysmengden, uten hensyn til stråleretningen. Wattallet, derimot, er bare et mål på strømmen som brukes. Jo mer effektiv en lampe er, desto mindre watt er nødvendig for å produsere lys. Wattallet kommer altså i andre rekke i forhold til lumentallet.